Η ασταξανθίνη παράγεται από πολλούς τύπους φυκιών και πλαγκτόν, κατά κύριο λόγο από το πράσινο φύκι Haematococcus pluvialis. Είναι η κόκκινη χρωστική ουσία που χαρίζει το ροζέ χρώμα στη σάρκα αρκετών ψαριών που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, όπως ο σολομός, ο τόνος, οι γαρίδες, η πέστροφα και το κριλ. Είναι ένα από τα ελάχιστα καροτενοειδή που διαπερνά τόσο τον αιματοεγκεφαλικό, όσο και τον αιματοαμφιβληστροειδικό φραγμό, ασκώντας αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες (οξειδωτικό στρες). Συμβάλλει στην στην φυσιολογική λειτουργία του Κυτταρικού Μεταβολισμού και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων προωθώντας την επίτευξη φυσιολογικού λιπιδαιμικού προφίλ, προάγοντας τη λιπόλυση και αποτρέποντας τη συσσώρευση τοπικού πάχους. Έχει αποδειχτεί ότι η ασταξανθίνη προλαμβάνει την εκδήλωση φωτοευαισθησίας, μειώνει τον κίνδυνο εγκαυμάτων και προστατεύει το δέρμα ιδιαίτερα απέναντι στις ακτίνες UVA, που αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες γήρανσης και δερματικών παθήσεων. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας την παραγωγή ανοσοσφαιρινών και αντισωμάτων, καθιστώντας πιο αποτελεσματική την απόκριση στους επιθετικούς παράγοντες προωθώντας την αποτελεσματική εξουδετέρωση ιών και λοιπών μικροοργανισμών και την καταστολή των λοιμώξεων. Η λήψη ασταξανθίνης είναι σημαντική και για όσους γυμνάζονται, καθώς βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και ευνοεί την ανάκτηση των σωματικών δυνάμεων μετά την άσκηση. Επιπλέον, προσφέρει καλύτερη αντοχή, μειώνει τα επίπεδα γαλακτικού οξέως και επιταχύνει την καύση του λίπους.